Inleiding in de keuzehulp

De nazorg na kanker heeft de volgende doelen:

  • Controleren of de tumor weg blijft tijdens medische controlesMet controles bedoelen we het onderzoek door een arts die kijkt of de tumor bij u weg blijft. De arts of verpleegkundige bespreekt met u hoe het gaat. Ook krijgt u een lichamelijk onderzoek. Als het nodig is, krijgt u extra onderzoeken.
  • OndersteuningMet ondersteuning bedoelen we de begeleiding bij klachten als gevolg van de behandeling. Denk hierbij aan klachten zoals moeheid, slikklachten, acceptatieproblemen. van pati├źnten voor klachten als gevolg van de behandeling

Deze keuzehulp gaat alleen over het eerste doel: de controles. Voor de ondersteuning voor klachten als gevolg van de behandeling verwijzen we u naar uw arts of verpleegkundige.

Op dit moment krijgt u regelmatig controles om te zien of de tumor (nog steeds) weg is. Maar het is de vraag of al die controles echt nodig zijn. Als de tumor terugkomt, is dat vaak in het eerste anderhalf jaar na de behandeling. Ook wordt dit meestal duidelijk door klachten tussen twee controles in. Voor uw overleving maakt het niet uit of een tumor bij een controle wordt gevonden, of pas als er klachten zijn.

Iedereen ervaart de medische controles op een andere manier. De een vindt regelmatige controles fijn, de ander ervaart juist veel spanning door de controles. Daarom is het belangrijk om de zorg aan te passen aan uw behoeften en wensen. In deze keuzehulp zetten we twee mogelijkheden naast elkaar. Dan kunt u kiezen welke nazorg het beste bij u past.